Madamicella zingt Corsicaanse polyfonie

MADAMICELLA kwartet

concerten in Nederland

 

12 april 2018, 20.00

Lutherlse kerk, Oude Gracht 185-187, Alkmaar

 

13 april 2018, 20.15

Engelse kerk, Begijnhof, Amsterdam

 

Toegang: 15 euro

Reserveren: mail@tatianalina.com

 

MADAMICELLA

Een kwartet dat terugkeert naar de bronnen van Corsicaanse polyfonie - de zangtraditie van een ongeëvenaarde rijkdom, waarvoor de laatste jaren hernieuwde belangstelling is.

Zang, krachtig en diep geworteld die de boventonen bevrijdt en ruimte geeft aan improvisatie.

Liederen die getuigen van traditie, maar ook van scheppingsdrift. Die alles vertellen; van het dagelijks leven tot religieuze gevoelens; licht of ernstig; eenvoudig of diep poëtisch.

 

Artistieke leiding: Nadine Rosello

 

Corsicaanse polyfonie

Wie wat meer vertrouwd is met wereldmuziek weet dat Corsica een heel eigen volkse polyfonie kent die de laatste decennia ontzettend populair is geworden.

Het is een bijzondere vocale traditie die verrassende auditieve en lichamelijke trillingen teweeg brengt, die de individualiteit en het timbre van iedere stem tot zijn recht laat komen.

De a capella meerstemmige liederen zijn opgebouwd rond drie basisstemmen: seconda, bassu en terza. De zangers communiceren in samenklanken, waarbij stijgende en dalende glissandi de bruggen vormen tussen verschillende akkoorden.

 

Polyfonie werd op Corsica lang alleen door mannen gezongen; vrouwen zongen alleen lamenti (dodenzangen) en nanni (wiegeliedjes) bij familiegebeurtenissen. Sinds zij ook polyfonisch zingen worden hun stemmen tot de mooiste van Corsica gerekend.

 

Copyright © TLina